Kapři na předvánočním trhu budou nejspíše mírně dražší

04.11.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 4. listopadu (ČTK) - Kapři na letošním předvánočním trhu budou nejspíše nepatrně dražší než loni. Letošní produkce ryb by podle prvních odhadů rybářů měla být totiž mírně nižší než v loňském roce. Důvodem je zejména nedostatek vody v českých rybnících. Vyplývá to z výsledků ankety ČTK mezi tuzemskými rybářskými firmami.

Za kolik si ale zákazníci kapry skutečně koupí, bude podle jednatele Českého rybářství Mariánské Lázně Zdeňka Maška zřejmé nejdříve za měsíc. Konečnou cenu totiž podle něho ovlivní přirážky obchodníků.

"Čekáme, jak dopadnou výlovy, cenu budeme umět říct až koncem listopadu," uvedl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. "Cena v obchodech bývá zhruba o deset korun dražší než naše," dodal.

Loni rybáři z Mariánských Lázní prodávali na svých sádkách kapry za 69 korun za kilogram živé váhy v první třídě a za 79 Kč za výběrovou třídu, řekl Mašek.

Zdražení vstupů nejspíše přinutí mírně zvýšit ceny kaprů také rybáře z Olomoucka. Podle ředitele rybářství v Nové Dědině Zdeňka Horáka by měl kilogram kapra první třídy stát 78 korun, kilo výběrového kapra o sedm korun více.

Prodejci se shodují v tom, že čeští zákazníci tradičně upřednostňují živého kapra, kterého jim prodavač na stánku zabije a opracuje. "Zvyšování prodeje chlazených ryb jde velmi pomalu," uvedl Karel Nusl z Blatenské ryby.

Přestože v nabídce rybářů budou i jiné druhy ryb, převažovat prý bude jednoznačně prodej kaprů. Jejich předvánoční nabídku doplní například štiky, candáti, amuři, ale také pstruzi.

Pro tuzemský prodej ryb jsou Vánoce stěžejním obdobím. Rybáři z Nové Dědiny na Olomoucku před nimi podle Horáka prodají asi 85 procent své celkové produkce. Blatenská ryba prodá v prosinci třetinu své celoroční produkce, velkou část však během roku exportuje, podotkl Nusl.

Spotřeba ryb v ČR je ve srovnání s Evropou stále nízká. Zatímco průměrný Čech sní ročně zhruba 5,5 kilogramu ryb, průměr EU se pohybuje kolem 11 kilogramů na osobu. Přestože je ČR jednou z mála evropských zemí bez přístupu k moři a patří k předním evropským producentům sladkovodních ryb, převažují s roční spotřebou kolem čtyř kilogramů v domácí spotřebě jednoznačně mořské ryby.

Celková produkce ryb v ČR byla loni přes 20.000 tun, asi polovina mířila na export. Kapři tvoří téměř 90 procent domácí produkce, loni jich české chovy vyprodukovaly téměř 18.000 tun. Po třech procentech připadá na lososovité a býložravé ryby. Zbytek tvoří dravé ryby a líni. Ryby se v ČR chovají na zhruba 42.000 hektarech rybníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK