Inspekce se při kontrolách zaměřuje především na to, zda prodejci burčák nezmnožují, jak se právně označuje nezákonné ředění burčáku vodou. Inspekce už třetí rok využívá k analýzám vzorků burčáku vlastní laboratorní techniku. Zařízení funguje na principu nukleární magnetické rezonance a izotopové analýzy. Předtím museli inspektoři posílat vzorky burčáků pro odhalení doplněné vody do zahraničních laboratoří.
"Celkově bylo v letošním roce do laboratoří odebráno 49 vzorků, a to jak u stánkařů, tak u provozovatelů kamenných vinoték. Vzorky k analýze nebyly odebírány namátkově, ale naprosto cíleně po orientačním senzorickém hodnocení na místě," řekla Šmídtová.
Kromě nadstavování burčáku vodou inspektoři kontrolují také správné označování nápoje a hygienické podmínky prodeje. Nakupující má podle zákona právo znát výrobce burčáku i původ hroznů. Loni neobstálo v testech 14 z 62 odebraných vzorků, o rok dříve šest ze 47 burčáků. Se všemi prodejci zahájila inspekce správní řízení.
Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU ze třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno. Zákonem povolená doba prodeje burčáku, který je ve vinařských zemích víceméně raritou, je od 1. srpna do 30. listopadu.