Nejvíce případů nevyhovujících potravin odhalili inspektoři u prodeje čerstvého ovoce a zeleniny. Tyto druhy potravin se na špici žebříčku objevují podle Šmídtové pravidelně. Na dalších místech skončily kategorie vína, masa a masných výrobků, čokolády a cukrovinek nebo mléčných výrobků. Ve většině případů se nedostatky týkaly označování a smyslových jakostních požadavků.
Jak upozornila mluvčí inspekce, nelze na základě výsledků kontrol SZPI hodnotit kvalitu a bezpečnost potravin na celém trhu. Inspekce se totiž cíleně zaměřuje především na riziková místa prodeje a výroby, počty zákazů by při náhodných kontrolách byly nižší.
"Nejznámějším případem potenciálně nebezpečných potravin byla kauza melaminu, i tu se však zejména díky celoevropskému systému rychlého varování podařilo úspěšně zvládnout. K dnešnímu dni inspekce odebrala více než 40 vzorků rizikových potravin, nadlimitní obsah melaminu však nebyl zjištěn," řekla Šmídtová.
V roce 2008 inspekce řešila 2140 podnětů od spotřebitelů, dalších 734 podnětů dostala SZPI od České obchodní inspekce, Státní veterinární správy a krajských hygienických stanic.