Velký úbytek hostů trápí podle HN i jiné lepší podniky. Mnohé z nich bojují o přežití a musí kvůli krizi měnit taktiku. Restaurace nyní sázejí na levnější suroviny, vína a polední menu.
"V luxusních restauracích klesla návštěvnost o 50 procent. Problémy ale mají i provozovatelé levných podniků," řekl Pavel Hlinka z Asociace Hotelů a restaurací. Už loni přitom v restauracích ubylo kolem sedmi až deseti procenty hostů. "Letošní rok nasvědčuje tomu, že propad bude ještě větší," uvedla podle HN Marcela Šimková z firmy Data Servis, která se zabývá průzkumem gastronomického trhu.
"Přestali chodit turisté i Češi. El Gaucho jsem proto musel zavřít a propustit polovinu lidí," řekl podle HN Edie Cohen z restaurace El Gaucho. Stejně je na tom i konkurence. "Nižší návštěvnost způsobilo i to, že akce u nás omezují také firmy," říká Irena Bělská ze Zátiší Group, které provozuje pražské restaurace V Zátiší či Bellevue. Firmy totiž přesunuly pracovní obědy a setkání manažerů do levnějších podniků, píšou Hospodářské noviny.
"Tržby klesají všude a mnoho podniků proto propouští," potvrdil Hlinka. Restaurace, které k redukci lidí zatím nesáhly, pak přistoupily k redukci platů. Největší problémy mají podle Hlinky restaurace, které působí v pronajatých prostorech, píšou Hospodářské noviny.