Chráněné označení České pivo, jehož užívání loni v říjnu definitivně schválila Evropská komise, by mělo především chránit české pivo a zamezovat jeho napodobování.
Pivovar, který hodlá toto značení použít, musí nejdříve požádat o svolení Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. V případě, že by výrobce označení použil a přitom nesplňoval podmínky, hrozilo by mu kromě finanční pokuty také nucené stažení výrobku z trhu.
Podle Veselého by v blízké době označením České pivo měly některé své výrobky označovat například pivovary skupiny PMS Přerov, Plzeňský Prazdroj svůj Gambrinus či havlíčkobrodský pivovar Rebel.
Základními požadavky pro jeho užívání jsou nyní místo výroby na území českých zemí, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH a míra prokvašení.