Výrazné zvýšení produkce vína Antonín Králíček z MZe přisoudil zejména tomu, že začaly plodit vinice vysázené před čtyřmi lety. Zatímco v roce 2000 zaujímaly plodné vinice plochu 11.236 hektarů, tak nyní se jejich rozloha díky podpoře státu pohybuje kolem 17.000 hektarů.
Nárůst výroby vína byl loni podle odborníků ovlivněn i tím, že předloňská úroda byla kvůli jarním mrazům nižší a celková výroba vína tehdy činila 434.000 hektolitrů. V předchozích letech se přitom průměrná produkce pohybovala kolem 550.000 hektolitrů.
V loňské sezóně mírně klesla celková tuzemská spotřeba vína, a to z 1,888 milionu hektolitrů na 1,828 milionu hektolitrů. Do Česka bylo dovezeno 1,585 milionu hektolitrů vína, což bylo v meziročním srovnání o 114.000 hektolitrů více. Vývoz českého vína vzrostl více než dvojnásobně, a to na 177.000 hektolitrů. Mezi největší odbytiště českých vinařů patřilo Slovensko, kam bylo vyvezeno téměř 43.000 hektolitrů vína.
Vínu se v Česku daří a jeho spotřeba v posledních letech rostla. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, tak loni se pohybovala kolem 18 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.
Obchodníci rostoucí poptávku po vínech potvrzují. "Prodej vín od roku 1997 celkově stoupl o 43 procent. Jedinou kategorií, ve které dochází k poklesu, jsou levná vína," uvedla Eva Karasová ze společnosti Tesco Stores ČR, podle které se zároveň zvyšuje zastoupení dovážených vín. "Podíl dovážených vín vzrostl od 90. let, kdy jim patřilo deset procent trhu, šestinásobně," podotkla Karasová.
Češi podle obchodníků přestávají být při výběru vín konzervativní a rádi experimentují. I když mezi nejoblíbenější vína stále patří bílé a červené, tak nejvyšší nárůst prodeje vykazují vína růžová či pravé šampaňské.