O práci může podle Stárka přijít asi čtvrtina zaměstnanců z oboru, což je podle odhadů asi 15.000 lidí.
Už v prvním čtvrtletí zaznamenaly podle Stárka české hotely úbytek klientů. "Ve srovnání s loňským rokem jich bylo o 25 až 30 procent méně," řekl Stárek. Podle rezervací odhadují ubytovatelé, že kritickým měsícem bude červen. Cestou z krize není ale podle Stárka snižovat ceny, ty dnes patří k nejnižším v rámci Evropské unie. "Konkurovat je třeba lepší kvalitou služeb," dodal.
Asociace hotelů a restaurací sdružuje ubytovací a gastronomická zařízení, která disponují dohromady 39.000 pokoji a přes 50.000 místy v restauracích. Jejich celkový obrat se pohybuje kolem 20 miliard korun. V současné době usiluje asociace mimo jiné o snížení sazby DPH pro restaurační služby z 19 na devět procent, které by podle odhadů mohlo zachránit 9100 pracovních míst.