Z celkem 298 odebraných vzorků hovězího masa pocházelo z dovozu 52 procent. Českého původu jich bylo 40 procent, původ osmi procent vzorků byl nejasný, nebo jej výrobce vůbec neuvedl. Importované maso pocházelo nejčastěji z Německa, Rakouska, Polska a Irska. Nejnižší zastoupení českého hovězího bylo zjištěno v řetězcích Kaufland, Tesco a Ahold, vyplývá z výsledků šetření. Vyjádření řetězců ČTK zjišťuje.
U vepřového nebyl podíl masa se zahraničí tak vysoký jako u hovězího. Dosáhl 31,4 procenta, a z domácích chovů tak bylo 68,6 procenta. Nejvíce dováženého vepřového pocházelo z Polska. Z území severního souseda České republiky byla téměř čtvrtina zakoupených vzorků.
"Jednoznačně nejvíce se může dle provedeného šetření spotřebitel s vepřovým masem z dovozu setkat v obchodech Albert, Lidl, Tesco," uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory.
Samotnou úroveň prodeje vepřového v prodejnách obchodních řetězců Agrární komora zhodnotila jako velmi dobrou. Až na několik málo případů, kdy nebyla možnost identifikovat zemi původu nebylo zjištěno matení spotřebitele, prodej prošlého zboží či nedodržování prodejních podmínek.
Výroba hovězího masa v ČR se od roku 2000 do loňska snížila o více než čtvrtinu, produkce vepřového o pětinu. Výrazně se snižují také stavy hospodářských zvířat. Například prasat, kterých se v ČR chová již pod dva miliony, je podle výsledků dubnového sčítání nejméně od druhé světové války.