"Chystáme žebříček obchodních řetězců, jak dopadají z hlediska našich kontrol. Jde o naprosto novou věc. První žebříček zveřejníme v prvním čtvrtletí příštího roku," informovala MfD mluvčí inspekce Martina Šmídtová.
Nejčastějším prohřeškem obchodů je nedodržování teploty pro skladování, které má za následek, že se maso rychle kazí, zelená a úplně mění svoji konzistenci.
Právě čerstvost ovoce a zeleniny a masných výrobků kontrolují inspektoři nejvíce. "Suverénně nejvíce nevyhovujících vzorků je mezi ovocem a zeleninou, hned na druhém místě je maso," doplnila Šmídtová.
Kontroly inspektorů nejsou náhodné. Záleží na tom, jakou zkušenost mají s obchodníkem z dřívějška. Pod drobnohledem jsou i provozovatelé s velkým objemem zboží. Inspektoři pátrají i po stížnostech zákazníků. "Vždycky nám pomůže, když zákazník uvede konkrétní druh a datum trvanlivosti výrobku. Ať víme, co máme hledat," dodala pro deník Šmídtová.