Funkčnost kuchyně nezávisí pouze na její plošné výměře, ale především na správném uspořádání kuchyňské linky. Nikdy tedy neplatí, že malá kuchyně je špatná kuchyně. Jakýkoli prostor lze totiž zařídit a vybavit přesně podle osobních potřeb a zajistit tak bezproblémový průběh přípravy malého občerstvení i třeba slavnostního oběda.
Z činností, které se v kuchyni odehrávají, lze odvodit plochy a zařízení, které zde nesmějí chybět. Jedná se především o chladničku s mrazničkou, spížní skříň pro uložení potravin, pracovní plochu pro přípravu pokrmů, místo pro jejich tepelnou úpravu, dřez a úložné prostory.
Logický postup práce v kuchyni začíná zpravidla u chladničky nebo spíže s uloženými potravinami a pokračuje přes pracovní plochu s dřezem ke sporáku nebo troubě. Z tohoto do značné míry standardizovaného procesu vychází řazení funkčních ploch v kuchyňské lince, které by pro praváka mělo postupovat kontinuálně ve směru zleva doprava.
Sestava a vzájemná vazba prostoru pro uložení potravin, pracovní plochy a tepelné přípravy pokrmů by měla tvořit tak zvaný pracovní trojúhelník. Jeho tvar a délka stran se samozřejmě liší podle velikosti a uspořádání kuchyně, obecně lze však doporučit pravidlo, podle kterého se má součet délek jeho stran pohybovat mezi 4 - 7 m. Při delších vzdálenostech se neúměrně zvyšuje pracnost a narůstá počet zbytečných kroků při vaření.
Přestože způsobů uspořádání kuchyňského provozu je bezpočet, dají se rozdělit do pěti základních typů.