Kuchyně: Vítězství nápadu nad plochou (1.díl)

23.09.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Správné řešení kuchyňské linky rozhoduje o kvalitě využitelnosti strategické místnosti rodinného domu…

Funkčnost kuchyně nezávisí pouze na její plošné výměře, ale především na správném uspořádání kuchyňské linky. Nikdy tedy neplatí, že malá kuchyně je špatná kuchyně. Jakýkoli prostor lze totiž zařídit a vybavit přesně podle osobních potřeb a zajistit tak bezproblémový průběh přípravy malého občerstvení i třeba slavnostního oběda.

Z činností, které se v kuchyni odehrávají, lze odvodit plochy a zařízení, které zde nesmějí chybět. Jedná se především o chladničku s mrazničkou, spížní skříň pro uložení potravin, pracovní plochu pro přípravu pokrmů, místo pro jejich tepelnou úpravu, dřez a úložné prostory.

Logický postup práce v kuchyni začíná zpravidla u chladničky nebo spíže s uloženými potravinami a pokračuje přes pracovní plochu s dřezem ke sporáku nebo troubě. Z tohoto do značné míry standardizovaného procesu vychází řazení funkčních ploch v kuchyňské lince, které by pro praváka mělo postupovat kontinuálně ve směru zleva doprava.

Sestava a vzájemná vazba prostoru pro uložení potravin, pracovní plochy a tepelné přípravy pokrmů by měla tvořit tak zvaný pracovní trojúhelník. Jeho tvar a délka stran se samozřejmě liší podle velikosti a uspořádání kuchyně, obecně lze však doporučit pravidlo, podle kterého se má součet délek jeho stran pohybovat mezi 4 - 7 m. Při delších vzdálenostech se neúměrně zvyšuje pracnost a narůstá počet zbytečných kroků při vaření.

Přestože způsobů uspořádání kuchyňského provozu je bezpočet, dají se rozdělit do pěti základních  typů.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ