Kuchyně: Praktické a efektivní - po obou stranách (3.díl)

30.09.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Linka u tohoto typu lemuje obě protilehlé strany místnosti a je vhodná pro prostory o celkové šířce alespoň 240 cm a délce alespoň 300 cm.

Sporák s dřezem by měly být na jedné straně v maximální vzdálenosti od sebe, lednice se spížní skříní pak na straně protilehlé.

Půdorysné řazení jednotlivých ploch v tomto typu kuchyně by měl optimálně vypadat následovně:

  • odkladní plocha - šířka 30 cm
  • dřez s plochou pro odkapávač - šířka 60 - 90 cm
  • pracovní plocha - šířka min. 90 cm
  • sporák s troubou - šířka  60 cm
  • odkladní plocha sporáku - šířka 30 cm

Na protější straně by na spížní skříň v rohu měla navazovat lednice s mrazničkou naproti dřezu. Plocha vedle lednice může být využita pro uložení mixérů, robotů, fritovacího hrnce, kávovaru, chlebníku apod. Hloubka linky na straně s lednicí může být zúžena horními skříňkami dotaženými až k pracovní lince s roletkou nebo prosklenou vitrínou.

Oba předchozí typy kuchyní budou nejspíše využity při rekonstrukci starších domků, při kterých zůstane v projektovém záměru zachováno stavební oddělení kuchyně od jídelny nebo obývacího pokoje. Stávající oddělení plnou zdí lze nahradit prosklenou stěnou v dřevěném rámu pro lepší vizuální a pocitové propojení kuchyně s jídelnou nebo obývacím pokojem. Dveře do těchto kuchyní je obzvlášť vhodné řešit jako posuvné, které šetří půdorysnou plochu.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ