-
Dřez ani sporák by neměly přiléhat přímo ke zdi. Na dřez by z jedné strany měla navazovat plocha pro odkapávání umytého nádobí a z druhé strany plocha pracovní, na sporák by zprava měla navazovat odkladní plocha pro horké hrnce široká alespoň 30 cm.
-
Pracovní plocha by měla být souvislá a dlouhá minimálně 90 cm.
-
Sokl ve spodní části linky, který při práci zajišťuje prostor pro naše nohy, by měl být vysoký 10 - 15 cm.
-
Dvířka skříněk časté potřeby by neměla být příliš široká kvůli snadné manipulaci (dvířka horní skříňky široká 60 cm nás během otevírání téměř nutí odstoupit krok od linky).
-
Výšku pracovní desky volme s ohledem na výšku uživatele. Standardní dodávaná výška kuchyňských linek se ukazuje jako nedostatečná. Nebojme se proto zvolit si vlastní vhodnou výšku, které lze u sektorových kuchyní snadno dosáhnout navýšením soklu. Varné centrum by mělo mít naopak výšku nižší - pro snadný pohled "pod pokličku" - a mycí centrum naopak výšku vyšší.
Volný prostor pod unifikovanými kuchyňskými linkami v panelových domech často z nedostatku úložných prostor sloužil pro uložení plechů na pečení, nádobí, marmelád apod. a částečně tak nahrazoval chybějící spíž. Nedoporučuji v žádném případě využívat jakkoliv volný prostor pod linkou! Tento prostor totiž není možné udržet v čistotě. Několik centimetrů nad zemí je zóna, ve které se vzduch díky rozdílné teplotě čerstvého a topením ohřátého vzduchu nejvíce pohybuje a vlivem chůze dále víří. Proto zde dochází k významné kumulaci prachu a nečistot. Právě z tohoto důvodu je součástí většiny nábytkových solitérů a zařízení sokl. Pokud nechceme přijít o cenný úložný prostor, je možné sokl navrhnout jako pojízdný výsuvný šuplík výšky 15 - 20 cm.