Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.
Zákonem povolená doba pro prodej burčáku začala 1. srpna a končí 30. listopadu. Loni byl falšovaný každý sedmý kontrolovaný burčák, předloni téměř každý čtvrtý. Letos zatím inspekce odhalila ze 40 odebraných vzorků devět nevyhovujících.
Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun. "V tomto případě bude kvůli recidivě a přidávání barviv uložena pokuta vyšší než obvykle. My bohužel nejsme orgán, který může firmám odebírat živnostenské oprávnění nebo usilovat o vymazání z obchodního rejstříku. Budeme proto iniciovat jednání s příslušným živnostenským úřadem," řekla Šmídtová.
Od roku 2006, kdy inspekce používá k testování burčáků vlastní laboratorní zařízení, dosud tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy nezaznamenala. Letos poprvé také zjistila kromě ředění burčáku vodou přidávání syntetických barviv. Pomocí nich lze z bílého burčáku vyrobit červený, nebo maskovat jejich ředění vodou. Obojí je ale protizákonné.
Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt". Dovážet hrozny do EU ze třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno.