SZPI loni zvýšila počet kontrol, ale odhalila méně závad

03.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 3. března (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni podnikla 34.806 kontrolních akcí, při nichž inspektoři uskutečnili 95.336 cíleně zaměřených kontrol. To je o 20.000 více než o rok dříve. Množství vzorků, neboli šarží potravin, které nevyhověly právním předpisům, se ale meziročně snížilo o 1297 na 4581 vzorků. Na potravinářských veletrzích Salima to dnes novinářům řekl ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora.

Inspekce loni kontrolovala celkem 16.935 šarží potravin a tabákových výrobků, pochybení zjistila u 27 procent. Jak upozornila mluvčí inspekce Martina Šmídtová, nelze na základě výsledků kontrol hodnotit kvalitu a bezpečnost potravin na celém trhu. "Inspektoři se totiž cíleně zaměřují na nejproblematičtější místa prodeje a výroby, počty zákazů by při náhodných kontrolách byly nižší. To reálné procento se pohybuje například u ovoce a zeleniny kolem tří procent, u ostatních potravin ještě nižší," dodal Pokora.

Potraviny nejčastěji nevyhověly smyslovým jakostním požadavkům, tedy při kontrole chuti, vzhledu a konzistence. Druhým nejčastějším prohřeškem byly chyby v označování potravin.

Celkem 802 z 4581 nevyhovujících vzorků potravin odhalila inspekce na základě podnětů od spotřebitelů. Jejich počet se loni poprvé od roku 2006 snížil, meziročně klesl o 491 podnětů.

Inspektoři SZPI uložili loni 15.870 zákazů uvádění potravin do oběhu v celkové hodnotě přes 36 milionů korun. Největší objem, kolem 17 milionů korun, se týkal potravin pro zvláštní výživu a doplňky stravy, což je způsobeno především vysokými cenami těchto druhů potravin, řekla Šmídtová.

Podle zastupujícího ústředního ředitele inspekce Martina Klanici lze potraviny na trhu považovat za bezpečné. "Počty nedostatků mají klesající tendenci. Problémem se stává prezentace potravin, zatajování důležitých informaci, nebo naopak přisuzování vlastností, které neodpovídají realitě," řekl Klanica. Inspekce se proto do budoucna více zaměří na odhalování falšování potravin a klamání potřebitelů.

Srovnání základních ukazatelů činnosti SZPI v letech 2006 až 2009:

2006 2007 2008 2009 podněty spotřebitelů 2829 3208 2874 2383 vstupy do provozoven 25.737 29.672 32.459 34.806 provedené kontroly 48.018 63.670 73.873 95.336 uložené zákazy 11.086 13.215 16.168 15.870 uzavřená správní řízení 1712 2037 2301 2247

Zdroj: SZPI

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK