Podlaha v kuchyni: Kámen - Ušlechtilý, ale dražší (4.díl)

08.11.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Kamenná dlažba je pocitově studenější než keramická. Vyrábí se jak ve standardních rozměrech, tak i v individuálních velikostech limitovaných pouze možností bezpečné manipulace a dopravy.

Povrchové úpravy kamene umožňují docílit vysokého lesku, pololesku, možné je také jemné či hrubé broušení, tryskání pískem a opalování plamenem. Do kuchyně nedoporučuji vysoký lesk a tryskání pískem kvůli zvýšeným nárokům na údržbu. Kamennou dlažbu lze impregnovat přípravkem proti nasákavosti vlhkosti a mastnoty, což lze do kuchyňského provozu pouze doporučit. Cena za pořízení kamenné podlahy se sice pohybuje ve vyšších řádech než v případě keramiky, luxusní vzhled a chladná krása kamene však splňují i ty nejvyšší estetické nároky. Výhodou kamenné dlažby je značná rozměrová přesnost a tedy možnost montáže beze spár, ze které vyplývá snadná údržba téměř monolitického povrchu. Pro svůj nízký tepelný odpor je kamenná dlažba výhodná v kombinaci s podlahovým vytápěním.

Zajímavým druhem kamenné dlažby je dlažba čedičová, využívaná pro svou odolnost původně v chemických a výrobních provozech, později pro svou estetickou hodnotu a pohledovou výjimečnost i v ostatních, nejčastěji veřejných interiérech - restauracích, barech a obchodech. Materiál velmi výrazný svou zajímavou kresbou a barevností se však nehodí do každého interiéru.

Alternativou podlahy z přírodního kamene je dlažba z kamene umělého. Je vysoce odolná, stálobarevná a výhody dlažby z přírodního kamene doplňuje širokou barevnou škálou.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ