"Celou síť je nejprve nutné vyčistit a modernizovat, a to jak po stránce provozní tak po stránce stavebně-technické," uvedl Štangl. Jednotné nájemní smlouvy mají dát provozovatelům restaurací mimo jiné jasná pravidla, která zásadně omezí provoz hracích automatů, upraví prodej tvrdého alkoholu, otevírací dobu, povolí kouření jen v určitých hodinách nebo umožní vstup auditorů ČD Restaurant.
"Součástí zavedení těchto smluv je jednání s každým nájemcem restaurace o jeho možnostech a představách budoucí spolupráce. Cílem těchto jednání je i dohoda s provozovatelem o možných investicích z jeho strany do modernizace interiéru a gastronomického vybavení dle platných hygienických norem," upřesnil Štangl. Pro dlouhodobě nevyhovující restaurace se prý v tendrech budou hledat noví nájemci.
V rámci nového přístupu drah k nádražním restauracím se změnila i činnost firmy ČD Restaurant. Ta nebude provozovat žádné restaurace, jak bylo plánováno při vzniku firmy v roce 2007, nýbrž soustředí se na správu smluvních vztahů s nájemci a kontrolu kvality služeb v celé restaurační síti.
Koncem roku 2007 přitom vedení ČD mělo velkolepé plány se sítí vlastních restaurací La Rocket. Část z nich měla provozovat ČD Restaurant, na část z nich se měla prodávat franšíza. První dvě samoobslužné nádražní bageterie La Rocket se otevřely v Praze Libni a v Pardubicích.
Plány se však musely upravit, dráhy restaurace pronajaly soukromníkům a bagety bez obsluhy byly vytlačeny gulášem s obsluhou. "Po úpravě konceptu na klasickou restauraci se výrazně zvýšila jejich návštěvnost a zaznamenali jsme velmi pozitivní reakce z řad zákazníků," uvedl Štangl. ČD prý z obou restaurací mají výnos v podobě nájemného.
České dráhy vlastní ve firmě ČD Restaurant 40 procent akcií, 60 procent patří společnosti Varonisa. Ta se stala akcionářem loni, když získala podíly od společností B.H.S. Bohemia, ENIMA PRO a Jídelní a lůžkové vozy.
Co chystají dráhy pro nádražní restaurace:
- zavedení jednotné nájemní smlouvy Gastro do všech provozoven v síti ČD včetně detailního provozního řádu
- postupné rekonstrukce a modernizace stávajících restaurací
- posílení spolupráce s kvalitními nájemci (nabídka dalších provozoven, motivace k investicím do restaurací, apod.)
- ukončení spolupráce s nekvalitními nájemci
- spolupráce s partnery ČD Restaurant při obsazování provozoven a hledání provozovatelů formou výběrových řízení
zdroj: ČD Restaurant