Inspektoři v laboratořích zkoumali obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů. Limit v tresčích játrech činí 25 pikogramů na gram. "Hned u pěti vzorků byl tento limit překročen. Ve všech pěti případech se jedná o výrobky původem z Polska. Dva výrobky patří mezi privátní značky obchodních řetězců," uvedla Šmídtová.
Konzervy, u kterých byl potvrzen nadlimitní nález, mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé už koupili, neměli by je jíst, ačkoliv neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko.
Jde o tresčí játra Giana ve vlastním oleji s trvanlivostí do 31. prosince 2012, stejný typ jater značky Dle Gusta s trvanlivostí do 30. listopadu a Nekton Tresčí játra ve vlastním oleji s datem minimální trvanlivosti do 31. ledna 2013. Zvýšený obsah dioxinů a bifenylů našli inspektoři také v játrech Albert Quality se stejnou trvanlivostí a výrobku značky Five star, který mají spotřebitelé zkonzumovat do 31. prosince 2012. Přesné informace o výrobcích včetně fotografií najdou zájemci na webových stránkách SZPI.
Dioxiny jsou vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle. Karcinogenní jsou také polychlorované bifenyly. Mohou narušovat hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Hromadí se v živočišných tucích, do lidského těla se dostávají takřka výhradně potravou.