Vybavení kuchyně - Pečení a vaření (1.díl)

02.01.2003 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Vybavení a doplňky jsou posledním krokem na cestě k dokonalé moderní kuchyni. V posledním dílu našeho volného cyklu o kuchyních se zaměříme na technické vybavení a doplňky, které nám usnadňují práci, a nakonec navrhneme optimální osvětlení.

Díky technickému rozvoji se dnes setkáváme s bohatou a ucelenou nabídkou kuchyňských spotřebičů, o jejich dobrém fungování však rozhoduje kromě technických parametrů také výběr optimálního typu a správné umístění. Zásadně nám uspořádání a funkčnost kuchyně ovlivní největší spotřebiče, často vestavěné přímo do kuchyňské linky - sporák, trouba a lednice. Začněme tedy právě u nich.


Vaření: varná deska a digestoř
Pečení: trouba

Při výběru vhodné trouby a sporáku hraje kromě našich požadavků zásadní roli zdroj energie, který máme k dispozici: elektřina, plyn, nebo jejich kombinace. Se zdrojem energie souvisí i způsob a doba přípravy pokrmů. Elektřina je dnes dostupná téměř všude, spolu s její stále stoupající cenou roste zájem o úsporné spotřebiče (například mikrovlnné trouby, nejmodernější výrobky využívají halogenové plotýnky či magnetickou indukci). Plyn je relativně levným zdrojem energie, jeho výraznou výhodou je snadná a rychlá regulace teploty. Trouba na pevná paliva je dnes spíše vzácností, najdeme ji pravděpodobně jen v rekreačních objektech, kde je součástí otopného systému lokálními topidly.
Dalším zásadním faktorem ovlivňujícím volbu je počet členů domácnosti a způsob stravování rodiny. Nejlevnějším a dnes spíše opomíjeným typem je samostatný elektrický nebo plynový sporák, naopak nejběžněji navrhovaný je sporák vestavěný. Jeho výhodou je varná deska osazená přímo do pracovní plochy, nevzniká nám tedy mezera mezi troubou a pracovní deskou. Zde je nejoblíbenější kombinací plynová deska s elektrickou horkovzdušnou troubou. Při výběru samostatné varné desky je s ohledem na údržbu vhodné zvolit typ s regulací výkonu plotýnek z čela kuchyňské linky a nikoli v ploše pracovní desky. Užitečným a bezpečným technickým detailem je automatické vypnutí zdroje plynu, pokud plamen zhasne, u elektrického sporáku pak kontrolka, která upozorňuje na rozpálenou plotýnku.

Další možností je kombinace oddělené vestavěné trouby a varné desky. Vestavěnou troubu lze s výhodou osadit do výšky očí, která jednak umožňuje snadnou kontrolu pokrmu a manipulaci s ním bez ohýbání a také bezpečnost pečení v domácnosti s malými dětmi. Pokud nám to velikost kuchyně dovoluje, je vestavěná trouba ideálním řešením, varnou desku pak můžeme umístit do libovolného místa pracovní desky. Varná deska (elektrická, plynová, sklokeramická) tak může být osazena efektně nad otevřenou skříňkou s nerezovým policovým systémem a vystaveným nádobím.
Mikrovlnná trouba je v moderní kuchyni téměř samozřejmostí. Lépe než volně postavená na lince vypadá zabudovaná do vyššího modulu či zavěšená mezi horními skříňkami.
Grily jsou zpravidla součástí klasické či mikrovlnné trouby. Pokud uvažujeme o koupi samostaného grilu, je jeho umístění vhodné opět ve výši očí, nejlépe v sestavě s vestavěnou troubou.

Digestoře sloužící k odsávání zplodin vaření z místnosti jsou nezbytnou součástí každé moderní kuchyně. Digestoř je vybavena ventilátorem, který žene odpadní vzduch ventilačním průduchem nad střechu. V místech, kde není možné připojení do komína nebo do fasády, lze instalovat recirkulační typ digestoře s pachovým filtrem. V malé kuchyni je vhodné digestoř pohledově potlačit, může být součástí speciální horní skříňky. Ve velkých kuchyních můžeme naopak digestoř, která je častokrát malým uměleckým solitérem, nechat vyniknout.

Uchování potravin: lednice a mrazák

Před pořízením nové lednice nás čeká rozhodnutí, zda koupíme lednici a mrazák jako dva samostatné solitéry, nebo kombinaci obojího. Mrazák může být v sestavě s lednicí umístěn dole nebo nahoře, poměr objemu obou částí se mění dle výrobce. Doporučuji kombinaci lednice s mrazákem v dolní části, saháme sem totiž méně často nežli do lednice a v opačném případě bychom se museli často zbytečně ohýbat. Pro životní prostředí je ohleduplnou volbou výrobek s energetickou třídou A nebo B, která je na každém výrobku uvedena a značí malou energetickou náročnost. Při volbě objemu lednice a mrazáku nám napoví počet osob v domácnosti, jejich životní styl a nároky na stravování.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ