Podle mluvčí SZPI Martiny Šmídtové se inspektoři při kontrolách zaměřovali na stánky a obchody s občerstvením u autobusových či vlakových nádraží, na čerpací stanice a prodejní automaty. Celkem bylo provedeno 173 kontrol u 111 subjektů.
Inspektoři kontrolovali podmínky uchování plněných baget, které musí být uloženy v chladicích zařízeních. "Nevyhovující podmínky uchování byly zjištěny v devíti případech. Buď byly výrobky uloženy zcela mimo chladicí zařízení anebo chladicí zařízení nebylo funkční," uvedla Šmídtová.
Nedostatků v označení napočítali inspektoři 19. Na některých výrobcích například chyběly údaje o teplotách uchování, složky výrobku nebyly seřazeny sestupně, někde chyběl údaj o hmotnosti či údaj o výrobci, u složek zdůrazněných v názvu výrobku chyběl údaj o konkrétním podílu složky ve výrobku atd. Jeden vzorek byl špatně skladován a zároveň byl také chybně označen.
Třicet vzorků z celkového množství bylo odebráno na mikrobiologické analýzy v laboratoři. Předpisy v obdobných výrobcích stanovují limit pro výskyt bakterie Listeria monocytogenes a v případě, že výrobek obsahuje i vejce, pak také limit pro bakterie Salmonella. Laboratorní analýzy neodhalily porušení těchto limitů ani u jednoho ze vzorků. Všechny analyzované vzorky tak byly hodnoceny jako bezpečné.
Prodej potravin, které měly jakostní nedostatky, byly špatně označené nebo nesprávně skladované, byl zakázán. Se všemi prodejci, u kterých bylo zjištěno porušení právních předpisů, zahájí SZPI správní řízení.