Hlavní sklizeň hroznů révy vinné začal koncem září. Sklizena je asi čtvrtina. Podle Půčka by vinaři mohli sklidit asi tři tuny hroznů z hektaru, což představuje asi 380.000 hektolitrů vína a v procentuálním vyjádření pak asi jen pětinu celkové spotřeby vína. Zbývající množství bude nutné vykrýt dovozem.
"Sklizeň tak můžeme srovnávat co do množství s ročníky 2003 a 1997," uvedl Půček. Špatná byla už loni, kdy výnosy oproti průměru poklesly o 35 procent. Nízká úroda byla letos způsobena vlhkým počasím v červnu a s tím spojeným rozvojem plísně révové, která provedla silnou redukci hroznů.
Nedostatek hroznů má vliv i na ceny. Hrozny se začaly prodávat za 15 korun za kilogram. "V současné době se pohybují kolem 20 korun za kilogram hroznů a směřují k 25 korunám," uvedl Půček.
Ekonomický dopad takto nízké sklizně je podle představitelů svazu velmi nepříjemný a lze konstatovat, že i přes velmi vysokou cenu hroznů bude letošní ekonomika produkce hroznů ztrátová. "Pěstitelé se dostávají do červených čísel. Náklady na hektar vinice jsou kolem 100.000 korun," uvedl Půček. Vliv ceny hroznů se tak bude muset promítnout i do cen vína. U moravského, kterého je naprostá většina, půjde podle Půčka o desetiprocentní nárůst.
Pozitivně hodnotí Svaz vinařů kvalitu letošního vína, přestože počáteční cukernatost hroznů byla poměrně nízká. "Vyšší cukernatosti očekáváme v následujícím týdnu, kdy přijdou na řadu odrůdy méně plodné, pro které není problém dosáhnout vyšší cukernatosti," dodal Půček.