Zisk farmaceutické firmy Teva díky USA a akvizici stoupl o 47 pct

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tel Aviv 2. listopadu (ČTK) - Izraelské farmaceutické firmě Teva Pharmaceutical Industries stoupl ve třetím čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 47 procent na 1,2 miliardy USD (21 miliard Kč). Firmě pomohl vysoký prodej v USA a akvizice německé společnosti Ratiopharm. Teva je největším světovým výrobcem generických léků, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana, a působí i v České republice.

Tržby stouply o 20 procent na rekordních 4,3 miliardy USD. Zisk na akcii bez mimořádných položek stoupl o 46 procent na 1,3 dolaru a překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk 1,27 dolaru na akcii.

Tržby v Severní Americe, která se na celkových tržbách podílí 64 procenty, vzrostly o 22 procent na 2,72 miliardy USD a prodej generických léků v USA stoupl o 34 procent na 1,63 miliardy USD. Teva připisuje růst hlavně zahájení prodeje kopie antidepresiva Effexor XR, který vyrábí firma Wyeth. Silný byl i prodej léku na roztroušenou sklerózu Copaxone, který je nejvýznamnějším lékem Tevy. Celosvětově tržby z prodeje Copaxone stouply o čtyři procenta na rekordních 808 milionů USD, mimo USA se však tržby snížily.

Tržby v Evropě stouply o 21 procent na jednu miliardu USD. V místních měnách stouply o 33 procent. Nejvyšší růst díky konsolidaci firmy Ratiopharm zaznamenaly Německo, Španělsko, Itálie a Francie. Na dalších zahraničních trzích se tržby zvýšily o sedm procent na 525 milionů USD a v místních měnách vzrostly o 13 procent.

Teva dokončila převzetí německé firmy Ratiopharm za 3,7 miliardy eur (90,7 miliardy Kč) ve třetím čtvrtletí. Do výsledků zahrnula firmu od srpna, napsala agentura Reuters.

Na českém trhu působí Teva Pharmaceuticals CR od roku 1997. V roce 2005 Teva koupila americkou společnost Ivax a díky tomu v České republice získala její opavskou firmu Ivax Pharmaceuticals, dřívější Galenu. Převzetím konkurenta Barr na konci roku 2008 pak získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK