Renault má zájem zvýšit podíl v ruském AvtoVAZu na 50 procent

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. listopadu (ČTK) - Francouzský výrobce aut Renault má zájem zvýšit podíl v ruské automobilce AvtoVAZ na 50 procent ze současných 25 procent. Uvedl to dnes generální ředitel automobilky Carlos Ghosn po setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Podle Ghosna premiér rozhodnutí Renaultu podpořil a automobilka nyní bude jednat o zvýšení podílu s dalšími akcionáři. AvtoVAZ je největším výrobcem aut v Rusku.

Renault zaplatil v roce 2008 za podíl 25 procent v AvtoVAZu jednu miliardu USD (17,5 miliardy Kč). Po 25 procentech v automobilce vlastní státní konglomerát Russian Technologies a investiční banka Troika Dialog. Se zbývajícími akciemi firmy se obchoduje na burze.

"Premiér souhlasil, že Renault by mohl zvýšit svůj kapitálový podíl a že může jít až na 50 procent. O tom, jak se to stane a jaký bude časový rozvrh, budeme jednat s dalšími akcionáři," uvedl Ghosn. "Myslíme si, že je to logický vývoj našeho partnerství," dodal.

Podle spekulací by firma Troika Dialog mohla Renaultu prodat podíl 20 procent. Podle jejího výkonného ředitele Sergeje Skvorcova by podíl Renaultu v AvtoVAZu mohl stoupnout na 50 procent plus jedna akcie, napsaly agentury AP a Reuters.

Společnost AvtoVAZ hospodařila v letošním prvním pololetí s čistým ziskem 3,1 miliardy rublů (zhruba 1,8 miliardy Kč) po ztrátě 19,6 miliardy rublů před rokem. Firma, která vyrábí automobily Lada, nyní výrazně těží z vládní podpory prodeje automobilů.

AvtoVAZ se loni kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize dostal na pokraj bankrotu. Před krachem ho zachránila ruská vláda. Podpora přišla rovněž ze strany Renaultu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK