Akcie v USA před volbami rostly vlivem slabého dolaru

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací před volbami do Kongresu vzrostly. Investoři se pustili do nákupu aktiv s vyšším rizikem po výrazném poklesu dolaru.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o 0,6 procenta na 11.188,4 bodu, když si zhruba 64 bodů připsal. Index Nasdaq Composite se podle stránek Yahoo! Finance v 17 hodin SEČ zvýšil o 0,8 procenta na 2524,5 bodu.

Dopoledne vzrostl Dow Jones v jednu chvíli o více než 90 bodů, a přiblížil se tak své nejvyšší závěrečné hodnotě letošního roku. Za poslední dva týdny se k ní přiblížil čtyřikrát, ale o zisky před koncem obchodování přišel.

Hlavním důvodem obav investorů je nejistota kolem výsledku voleb a také rozsah očekávaných měnových stimulů, se kterými přijde centrální banka Fed. Předpokládá se, že republikáni volby do Sněmovny reprezentantů vyhrají a že se pak zpomalí reforma regulace ekonomiky a omezí se nové vládní výdaje na podporu hospodářského růstu, napsala agentura AP.

Spojené státy dnes volí většinu guvernérů, celou Sněmovnu reprezentantů a více než třetinu Senátu. První odhady výsledků lze očekávat po půlnoci na středu, kdy se na východě USA uzavřou první volební místnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK