Pražská burza mírně posílila, index PX přidal 0,29 procenta

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Pražská burza během dnešního obchodování mírně posílila, index PX přidal 0,29 procenta na 1160,8 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Na akciových trzích přetrvává před klíčovým středečním zasedáním americké centrální banky mírný optimismus, shodují se analytici a makléři.

Západoevropské burzy rostou do procenta a v černých číslech otevřely také zámořské indexy.

V Praze se z velkých emisí nejlépe dařilo akciím Telefóniky O2, která posílila o 1,44 procenta na 394,50 Kč. O více než procento na 414,90 Kč posílily ještě akcie mediální CME a zisky kolem půl procenta si připsaly také obě banky a pojišťovací skupina VIG.

Naopak akcie ČEZ oslabily o 0,13 procenta na 784,50 Kč po další negativní zprávě, která kalkuluje s 32procentní darovací daní na emisní povolenky let 2011 a 2012 proti původně plánovaným 25 procentům. "Dodatečných několik procentních bodů již nemá na ocenění firmy významný vliv, ale zprávu vnímáme pro akcie ČEZ negativně, protože na investory zcela jistě nepůsobí dobře, že stát často mění parametry regulace, a navíc z pohledu ČEZ stále spíše k horšímu," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

Objem obchodů v systému SPAD byl dnes opět podprůměrný, představuje necelou miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK