FAO: Ceny potravin se dál přiblížily maximům z roku 2008

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 2. listopadu (ČTK) - Světové ceny potravin se v říjnu zejména kvůli výraznému zdražování cukru opět přiblížily maximům ze sezony 2007/08. Zásoby a dodávky však jsou na lepší úrovni a ceny obilnin zůstávají bezpečně pod kritickou úrovní, řekl dnes ekonom Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Abdolreza Abbassian.

Index cen potravin FAO vzrostl v říjnu na 198,1 bodu ze zářijových 188,2 bodu a srpnových 176,9 bodu. Index, který zahrnuje ceny obilnin, cukru, mléčných výrobků a masa, se dostal na novou nejvyšší úroveň za 27 měsíců.

K říjnovému růstu indexu přispělo především zdražování cukru, jehož cena minulý měsíc silně rostla a dnes vystoupila nejvýše za 30 let. K říjnovému zvýšení globálního indexu přispěl i nečekaný nový nárůst cen obilnin a rostlinných olejů. Organizace přitom před měsícem předpokládala, že letos už žádný významnější nárůst cen nenastane.

"Z hlediska mezinárodní cenové úrovně si myslím, že se rozhodně přibližují k úrovním, které tu byly (v sezoně 2007-08)," řekl Abbassian agentuře Reuters. "Potravinová nestabilita, která nás ohrožovala v roce 2007/08, se ale dosud neprojevuje," dodal. Podotkl však také, že zesílené cenové kolísání je důvodem k obavám, protože by mohlo ohrozit budoucí potravinovou bezpečnost.

Index cen obilnin FAO se vyšplhal nejvýše od září 2008, zůstává však stále výrazně pod maximy předloňského roku. Podle Abbassiana se od tehdejší potravinové krize, kdy prudký nárůst cen obilnin vyvolal hladové bouře v řadě rozvojových zemích, se však celková situace se zásobami a dodávkami v mnoha producentských i dovážejících zemích zlepšila zejména v Africe.

FAO předpokládá, že letošní produkce obilí bude i přes neúrodu v Rusku a některých dalších zemích třetí nejvyšší v historii. Globální sklizeň by měla být jen zhruba jedno procento pod loňským rekordem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK