Světové ceny ropy dál rostly, WTI uzavřela nejvýše za 6 měsíců

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na pondělní vzestup a americká ropa WTI po zisku zhruba dolaru uzavřela těsně pod 84 dolary za barel, nejvyšším závěru za šest měsíců. Ropný trh získal podporu ve slabším kurzu dolaru a výroku předního libyjského ropného činitele, který předpověděl přiblížení ropy ke 100 dolarům za barel.

Americká WTI vystoupila dnes až na 84,34 dolaru za barel a obchodování v New Yorku uzavřela se ziskem 95 centů na 83,90 dolaru, nejvyšším závěru od 3. května. Severomořská ropa Brent zpevnila podobným tempem na zhruba 85,50 USD.

Ropu podporovalo oslabování dolaru před středečním oznámením americké centrální banky (Fed) o novém plánu na podporu ekonomiky. Americké akcie naopak rostly, což obojí ropu povzbudilo k růstu. Investoři však před dnešními volbami do Kongresu a rozhodnutím Fedu zachovávají obezřetnost.

"Dolar se prodává a akcie jdou výše, což ropu zvedá, na trhu však před volbami a oznámením Fedu vládne určitá opatrnost," řekl agentuře Reuters analytik firmy Tradition Energy Chris Dillman.

Šéf libyjské státní ropné společnosti Šukrí Ghaním dnes prohlásil, že ceny ropy se do konce roku dostanou k blízkosti 100 dolarů z barelů. Podle něj je to zapotřebí, protože příjmy producentských zemí se kvůli poklesu dolaru snižují, zatímco náklady na dovoz potravin a dalších komodit ze stejného důvodu rostou.

Ghaním je další přední činitel ropného kartelu OPEC, který tento týden mluvil o vyšších cenách. Ropa v pondělí posílila o zhruba dva dolary poté, co saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí naznačil, že nové neformální cílové rozpětí ceny ropy nyní bude mezi 70 a 90 dolary za barel proti dosavadnímu rozmezí 70-80 USD. Stejně se dnes vyslovil i zástupce Kataru.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 85,45 84,62 New York - Nymex WTI prosinec 83,90 82,95

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK