Americké akcie v den voleb do Kongresu vzrostly

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy dnes v nadějích na vítězství republikánů ve volbách do Kongresu výrazně posílily. Investoři předpokládají, že porážka dosud dominantních demokratů zastaví další kontroverzní plány vlády prezidenta Baracka Obamy na regulaci ekonomiky. Historická zkušenost jim také říká, že rozdělený Kongres je pro akcie lepší, protože ztěžuje prosazování radikálnějších návrhů zákonů a snižuje nejistotu investorů.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování růstem o zhruba 63 bodů, tedy 0,57 procenta, na 11.187,99 bodu. V jednu chvíli získal více než 90 bodů a přiblížil se opět své nejvyšší závěrečné hodnotě letošního roku. Index mimoburzovního trhu Nasdaq posílil o 1,14 procenta na 2533,52 bodu.

Voliči dnes hlasují o celé Sněmovně reprezentantů a třetině Senátu a většina průzkumů mínění ukazuje, že republikáni převezmou vládu nad sněmovnou a omezí demokratickou většinu v Senátu. Dnešní růst trhu tak lze připsat "euforii obklopující pravděpodobnost republikánských zisků", řekl agentuře Reuters šéf floridské firmy Seabreeze Partners Doug Kass. Upozornil však, že zablokovaný Kongres by mohl ztížit proces oživování ekonomiky.

Investoři také budou s nadějí sledovat středeční oznámení americké centrální banky (Fed). Její měnový výbor ode dneška rozhoduje, v jakém rozsahu podpoří ekonomiku novým kolem takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, které bude nejspíše spočívat v nákupech vládních dluhopisů. V nadějích na měnovou stimulaci vzrostl širší index S&P 500 od začátku září již o zhruba 14 procent.

Na devizovém trhu dnes dolar před rozhodnutím Fedu oslaboval. Podkopalo ho zejména další zvýšení úrokových sazeb v Austrálii, které zvedlo kurz australského dolaru podruhé od roku 1983 na paritu s americkým dolarem. Analytici upozorňují, že pokud Fed ve středu oznámí opatření v menším rozsahu, než se čeká, půjde dolar nahoru.

Dolarový index ke koši šesti měn dnes klesl o 0,7 procenta na 76,752 bodu. Euro se vyšplhalo až na 1,4058 USD a ke konci newyorského obchodování bylo se ziskem 1,1 procenta na 1,4040 USD. Australský dolar se k americkému dostal až na 1,0025 USD, nejvýše za 27 let existence svého volně plovoucího kurzu. Vůči jenu dolar posílil o 0,3 procenta na 80,85 JPY, udržel se však v blízkosti rekordního minima 79,75 JPY z roku 1995.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK