Vláda projedná národní dotační programy v zemědělství v roce 2011

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Vláda na dnešním jednání projedná národní dotační programy v zemědělství v roce 2011. Z předkládací zprávy vyplývá, že národní agrární dotace mají v příštím roce klesnout o více než polovinu z letošních 1,1 miliardy na 526,7 milionu korun. Národní dotační programy však představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor. Celkový objem dotací oboru v důsledku rostoucích podpor z EU totiž rok od roku roste.

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat ani s plným dorovnáním přímých plateb. Dorovnání přímých plateb je pro zemědělce velmi citlivé téma, kvůli němuž do ulic vyšli už v minulosti. Například loni v prosinci proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na 4000 zemědělců.

Ministři dnes projednají také transformaci Zemědělské vodohospodářské správy. Za správu drobných vodních toků by měl do budoucna namísto Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS) zodpovídat státní podnik Lesy České republiky (LČR) a jednotlivá Povodí. Převod pravomocí má ušetřit peníze státnímu rozpočtu a zrychlit odstraňování případných povodňových škod.

Kabinet se dále seznámí s analýzami ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které se týkají vývoje nezaměstnanosti a finanční situací českých domácností v prvním pololetí letošního roku. Projedná i návrh zákona o oběhu bankovek a mincí.

Vláda se dnes bude rovněž zabývat návrhem novely zákona o platebním styku. Cílem změny je sladit zákon s právem EU a odstranit regulační omezení, která dosud znemožňovala rozvoj trhu elektronických peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK