Senátoři projednají evropské normy a omezení solárních elektráren

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Senátoři dnes mají na programu poslední schůze především návrhy evropských nařízení, například o používání bezpečnostních skenerů na letištích EU. Podle informací ČTK by Senát mohl přednostně projednat také vládní novelu o omezení podpory výroby solární elektřiny. Sněmovna tuto předlohu schválila minulý pátek ve zrychleném režimu.

Vláda chce novelou, o jejímž zařazení do programu musejí senátoři teprve rozhodnout, omezit nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele a zabránit budování solárních elektráren na zemědělské či lesní půdě. Nově chce podporovat pouze elektrárny, které budou dodávat proud do rozvodné sítě a budou umístěny na budovách. Zachována zůstane také podpora již existujícím a připojeným fotovoltaickým zdrojům.

Z návrhů evropských předpisů bude Senát projednávat mimo jiné návrh na snížení emisí skleníkových plynů o více než pětinu do roku 2020. Senátoři z evropského i hospodářského výboru požadují, aby jakémukoli závazku v tomto směru předcházela analýza dopadů pro jednotlivé členské státy.

V podstatě odmítavě se Senát asi postaví k návrhu Evropské komise na vznik fondů pro řešení problémů bank, které zkrachují. Zavedení odvodů do těchto fondů pouze v EU by znevýhodnilo evropské bankovní odvětví proti světové konkurenci, banky by náklady na odvody převedly na své klienty, míní senátoři z evropského výboru.

Dnešní jednání Senátu patrně nebude poslední v předvolebním složení horní komory. Pokud sněmovna tento týden schválí ve stavu legislativní nouze čtveřici úsporných zákonů, které mají státnímu rozpočtu ušetřit zhruba čtyři desítky miliard korun, horní komora by je mohla projednávat podle informací ČTK v polovině příštího týdne.

Dnešní pokračování schůze Poslanecké sněmovny má na programu vládní návrh návrh zahraničních misí české armády v příštích dvou letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK