Société Générale zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 896 milionů eur

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. listopadu (ČTK) - Francouzská bankovní skupina Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, ve třetím čtvrtletí zhruba zdvojnásobila čistý zisk na 896 milionů eur (téměř 22 miliard Kč). Výsledek překonal odhady analytiků. Société Générale zároveň vyloučila, že by musela zvyšovat základní jmění, aby splnila požadavky plynoucí z přísnějších pravidel bankovní regulace.

Část bank se zřejmě nevyhne nutnosti zvýšit základní jmění, aby vyhověly požadavku "Basilej III". Ten zpřísňuje podmínky kapitálové vybavenosti bank a určuje, jak velký podíl kvalitního kapitálu banky musí mít proti vydaným úvěrům.

"Budeme schopni plnit nové standardy Basilej III i bez zvýšení kapitálu," řekl šéf banky Frédéric Oudéa. Ten banku vede od konce loňského roku. Nové standardy Basilej III se budou zavádět postupně a banky mají na jejich plnění čas do roku 2019. Oudéa ale řekl, že Société Générale bude požadavky plnit už kolem roku 2013, tedy o šest let dříve, než jí nařizují nová pravidla.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že banka ve čtvrtletí zvýší zisk pouze na 793 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK