Akcie v Asii zpevnily, Evropa zahajuje před zprávou Fedu váhavě

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Londýn 3. listopadu (ČTK) - Akcie na burzách v Asii dnes většinou pokračovaly v růstu. V Hongkongu vystoupil hlavní index dokonce na nejvyšší hodnoty od léta 2008, kdy se ještě plně neprojevovaly dopady globální krize. S mírným ziskem zahájily obchodování také burzy v západní Evropě, některé z nich se ale zisků záhy vzdaly a začaly oslabovat. Dolar na devizových trzích vyčkává na postoj měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Index Hang Seng, který sleduje obchodování v Hongkongu, dnes přidal dvě procenta a uzavřel na 24.144,67 bodu. Ta vysoko byl naposledy před 28 měsíci. Index překonal silnou hranici odporu, a to za mimořádně silného objemu. To podle analytiků signalizuje, že trh by mohl v růstu pokračovat i v dalších dnech.

V pevninské Číně byla situace trochu jiná, hlavní index burzy v Šanghaji o 0,47 procenta oslabil a uzavřel na 3030,99 bodu. Obchodování bylo poměrně rozkolísané a investoři se nejvíce zbavovali akcií menších firem. Vzhůru šly naopak akcie větších bank. Index čínských akcií v poslední době vytrvale zpevňoval a nyní se pohybuje blízko půlročního maxima. Od začátku října index přidal asi 14 procent.

Západoevropské akcie ale dnešní obchodování zahájily opatrně a slabé zisky, které měly hned po otevření burz, velmi brzy odevzdaly. Panevropský index FTSEurofirst 300 během první půlhodiny vykazoval pokles o několik setin procenta, dál se ale pohyboval v těsné blízkosti předchozího závěru. Index DAX burzy ve Frankfurtu měl zisk skoro 0,2 procenta, index londýnské burzy FTSE 100 byl ale kolem nuly.

Na trhu je ale celkově znát velká nervozita, jejíž příčinou je zmíněné zasedání měnového výboru Fedu. Výbor má dvoudenní zasedání, které zahájil v úterý a dnes je ukončí. Obecně se očekává, že Fed oznámí další podrobnosti k podpoře americké ekonomiky, která ztrácí tempo růstu. Navíc přetrvává vysoká nezaměstnanost, což je jeden z důvodů, kvůli kterým chce Fed ekonomiku podpořit.

Další podpora ekonomiky, kterou měnový výbor zvažuje, by spočívala v druhé fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Od toho anglická zkratka QE2. Tento způsob podpory by spočíval v dalších odkupech aktiv, nejprve asi dluhopisů americké vlády s delší dobou splatnosti. Část analytiků se domnívá, že Fed se zaváže odkoupit aktiva alespoň za půl bilionu dolarů (asi 8,7 bilionu Kč) během pěti měsíců. Není ale jisté, jak velký rozsah odkupu Fed nakonec schválí.

Na devizových trzích se největší pozornost zaměřila na kurz dolaru, protože toho se postoj Fedu dotkne především. Dolar se během obchodování v Asii hýbal pouze nepatrně, i když určitý vliv měl i fakt, že v Japonsku se kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Euro k dolaru v úterý vystoupilo zpět nad 1,4 USD, během dnešních ranních hodin sice mírně oslabilo, nad touto úrovní se ale udrželo. Pokud bude Fed ve svém postoji opatrný, pak lze podle analytiků čekat, že euro k dolaru oslabí. Proti japonskému jenu dolar zůstal rovněž bez větších změn v blízkosti 80,65 JPY. Dál tak zůstává blízko historického minima, na němž se ocitl v roce 1995 a které je těsně pod 80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK