Česká měna dopoledne mírně oslabila, trh čeká na rozhodnutí Fedu

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne nepatrně oslabila. Vůči euru ztratila čtyři haléře na 24,54 koruny za euro, k dolaru koruna klesla o dva haléře na 17,49 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Finanční trhy čekají na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o stimulaci ekonomiky.

Za mírnou dopolední ztrátou koruny vůči euru může podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka stát "inspirace oslabujícím forintem". Pro dnešek analytik předpověděl opatrnější obchodování, při němž bude česká měna sledovat vývoj na zahraničních trzích. V jejich hledáčku bude podle Vlka hlavně zasedání měnového výboru Fedu.

Američtí centrální bankéři dnes zřejmě rozhodnou o nákupu státních dluhopisů, aby podpořili slábnoucí oživení ekonomiky USA. "Podle toho, jestli měnový výbor zaujme spíše agresivní, či opatrné stanovisko k nové stimulaci ekonomiky, si finanční trhy vyberou směr," uvedl Vlk.

Rovněž Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance poukázal na čekání finančních trhů na závěry ze zasedání měnového výboru Fedu. "Jeho rozhodnutí přijde ale až pozdě večer, takže po většinu dne by měla koruna stagnovat," odhadl.

Pokud se Fed rozhodne hodně investovat do nákupu státních dluhopisů, trh bude zaplaven likviditou a středoevropské měny posílí, a naopak, předpověděl Pikora. "My čekáme pro trh zklamání, což by mělo korunu oslabit," dodal. Otázkou podle něj je, zda kurz koruny zareaguje už dnes, nebo až ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK