Spolchemie je za tři čtvrtletí v zisku 180 milionů korun

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 3. listopadu (ČTK) - Ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) vykázal za letošní tři čtvrtletí čistý zisk 180 milionů korun při tržbách 3,2 miliardy korun, řekla dnes ČTK mluvčí chemičky Marie Logrová. Za celý loňský rok Spolchemie vykázala ztrátu 340 milionů korun. Letošní výsledky se ale přibližují číslům před nástupem recese. Dluhy bankám chce firma splatit příští rok.

"Tržby jsou o 700 milionů vyšší než ve stejném období roku 2009. Spolek při uvedených tržbách vytvořil EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) ve výši 495 milionů Kč," řekla ČTK Logrová.

V pololetí činil čistý zisk firmy 75 milionů korun. Spolchemie letos těží z ekonomického oživení v západních zemích, kde jí rostou hlavně stěžejní prodeje pryskyřic, které meziročně vzrostly až o 31 procent.

"Spolchemie předpokládá, že se jí podaří v příštím roce dále zvýšit tržby i zisk společnosti. Na základě tohoto aktuálního obchodního výhledu chce firma v první polovině roku 2011 refinancovat současný bankovní dluh, a dokončit tak úspěšný restrukturalizační proces," dodala Logrová.

Během recese firma snížila počet zaměstnanců o 150 na 820 lidí. Před krizí v roce 2008 vydělala 100 milionů korun při tržbách pět miliard korun. Loni měla tržby 4,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK