Pražská burza dopoledne rostla, index PX zpevnil o 0,29 procenta

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne rostla, hlavní index PX posílil o 0,29 procenta na 1164,2 bodu. Investoři se soustředili hlavně na klesající akcie elektrárenské společnosti ČEZ a zpevňující cenné papíry Komerční banky, vyplývá z průběžných informací burzy. Do jednoho procenta rostla podle serveru Patria Online také většina ostatních evropských burz.

Akcie firmy ČEZ dopoledne oslabily o 0,45 procenta na 781 Kč. Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky připomněl návrh české vlády, která chce zavést darovací daň na emisní povolenky se sazbou 32 procent, oproti původně očekávaným 25 procentům. "Dodatečných několik procentních bodů již nemá na ocenění firmy významný vliv, ale zprávu vnímáme pro akcie ČEZ negativně, protože na investory zcela jistě nepůsobí dobře, že stát často mění parametry regulace, a navíc z pohledu ČEZ stále spíše k horšímu," uvedl Němý.

Celkově podle odhadu Němého darovací daň na povolenky v letech 2011 a 2012 sníží zisk firmy ČEZ zhruba o 4,2 miliardy korun ročně. "To dohromady znamená negativní dopad zhruba 14 Kč na akcii, který už by ale měl být z velké části v ceně akcií na trhu zahrnut," dodal analytik.

Komerční banka podle dnes zveřejněných výsledků vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 9,96 miliardy korun, což je o 18,1 procenta více než ve stejném období loni. Je to také mírně lepší výsledek, než odhadovali analytici. Cenné papíry banky tak dopoledne zdražily o 0,72 procenta na 4063 Kč.

Akcie rakouské Erste Bank si připsaly 0,68 procenta na 814,50 Kč. Jana Havelková z Fio banky upozornila na doporučení společnosti Citigroup, která zvýšila cílovou cenu pro cenné papíry Erste Group Bank z 36 eur na 38,50 eura (asi 944,50 Kč), doporučení "kupovat" přitom nezměnila.

V systému nejvíce obchodovaných akcií SPAD si dopoledne nejvíc polepšila tabáková společnost Philip Morris, jejíž emise posílila o 1,82 procenta na 9693 Kč. Naopak nejvýrazněji ztrácel nováček burzy, sázková kancelář Fortuna, která se opět propadla pod říjnovou upisovací cenu 105,52 koruny za akcii. Dnes před polednem se její akcie obchodovaly kolem 102,15 Kč, tedy o 2,25 procenta níže proti úternímu závěru.

Klíčovou událostí tohoto týdne je dnes očekávané rozhodnutí měnového výboru americké centrální banky (Fed) o stimulaci americké ekonomiky prostřednictvím nákupu státních dluhopisů. "Trh počítá s tím, že Fed dnes oznámí kvantitativní uvolnění, tedy nákup státních dluhopisů v rozsahu 500 miliard dolarů v horizontu pěti měsíců. Vyšší částka by mohla vést k dalšímu růstu akciových trhů," předpověděl Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK