Burzovní komise v USA vyšetřuje francouzského lékaře

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Boston 3. listopadu (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry (SEC) podezírá jednoho francouzského lékaře ze zneužití informací v obchodním styku. Yves Benhamou, který se v americké společnosti Human Genome Sciences podílel na klinických zkouškách při vývoji přípravku proti žloutence typu C, v rozporu se zákonem upozornil zástupce hedgeového fondu FrontPoint Partners, že testy se nevyvíjejí dobře.

Hedgeový fond tak mohl akcie Genome Sciences prodat dřív, než se nepříznivou zprávu dozvěděli další investoři. Díky tomu se podle agentury Reuters fond vyhnul ztrátám, které by dosáhly asi 30 milionů dolarů (zhruba 524 milionů Kč), protože akcie po zveřejnění zprávy spadly asi o 44 procent.

Za takzvaný insider trading nyní Benhamou čelí obvinění z podvodu a zločinného spolčení. Podobné prohřešky se většinou řeší vysokými pokutami, dotyčnému ale může hrozit i vězení. Benhamou je expert na infekční choroby a v případu je obviněn pouze on. Hedgeový fond nikoli. Vydal však sdělení, podle něhož bude při vyšetřování s úřady spolupracovat. Jednoho z manažerů už také do vyřešení případu suspendoval.

Neúspěšné testování se týkalo přípravku Albuferon, který byl k experimentální léčbě žloutenky určen. Firma přípravek testovala na přelomu let 2007 a 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK