Čtvrtletní ztráta americké hypoteční agentury Freddie Mac klesla

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. listopadu (ČTK) - Čistá ztráta americké hypoteční agentury Freddie Mac ve třetím čtvrtletí klesla na 4,1 miliardy dolarů (72 miliard Kč) z 6,7 miliardy dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Požádala rovněž o dodatečnou vládní pomoc v hodnotě 100 milionů dolarů. To představuje výrazný pokles ve srovnání s žádostí o 1,8 miliardy dolarů ve druhém čtvrtletí.

Freddie Mac se potýká se ztrátami kvůli vysokému počtu lidí, kteří mají problém splácet své hypoteční úvěry. "S blížícím se koncem roku 2010 zůstává trh s bydlením křehký," uvedl generální ředitel podniku Charles Haldeman. "Věříme, že zabere značný čas, než trh s bydlením dosáhne udržitelného oživení," dodal.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě přes pět bilionů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA poskytnuty.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Odhaduje, že záchrana těchto dvou podniků bude stát daňové poplatníky až 259 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK