Kapsch v Polsku podepsal smlouvu o provozování mýtného systému

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 3. listopadu (zpravodajka ČTK) - Rakouská firma Kapsch podepsala s polským ředitelstvím silnic a dálnic (GDDKiA) smlouvu o vybudování a provozování systému elektronického mýtného. ČTK o tom dnes informovala společnost Kapsch, která tento systém postavila a spravuje i v Česku. Nákladní auta a autobusy mají elektronické mýtné na velkých polských silnicích a dálnicích začít platit od začátku července příštího roku.

Mýtné se má v Polsku od července platit na 1750 kilometrech komunikací. Kapsch počítá s tím, že se mu do té doby systém podaří postavit. Osobní auta, jejichž řidiči nyní platí na dálnicích u mýtných bran, se do systému také budou moci zaregistrovat, musí si ale pořídit palubní jednotku pro elektronické platby. Polská vláda plánuje, že do roku 2018, kdy se elektronické mýtné má v Polsku vybírat už na asi 7600 kilometrech silnic, z poplatků získá 19,5 miliardy zlotých (zhruba 121,4 miliardy korun).

Firma Kapsch svůj mikrovlnný systém správci silnic GDKKiA nabídla za 4,9 miliardy zlotých, její konkurent MyToll za 6,5 miliardy zlotých. MyToll se proti výsledku tendru odvolal.

Elektronické mýtné v Polsku nahradí nalepovací známky, které se používají nyní. Zástupci dopravních firem tvrdí, že částka, kterou za používání silnic budou platit, může se zavedením elektronického mýtného vzrůst až na dvojnásobek.

V České republice funguje mýtný systém firmy Kapsch od ledna 2007, dnes nákladní auta platí na 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. Posledně jmenované tvoří jen malou část zpoplatněné sítě, zhruba 180 kilometrů.

Ministr dopravy Vít Bárta nyní plánuje ve spolupráci s kraji rozšíření systému na větší část "jedniček" a vybrané silnice druhé třídy. Zatím není jisté, zda se rozšíření bude dít podle projektu Kapsche, nebo jiné firmy.

Výstavba systému stála Kapsch 3,2 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Další peníze Kapsch inkasuje za desetileté služby spojené s provozem systému, letos to bude 1,4 miliardy korun. Stát systém splácí z výnosů mýtného, které by se letos mohly vyšplhat podle odhadů na 6,5 miliardy korun. Loni to bylo o miliardu korun méně.

Neúspěšně se Kapsch ucházel o výběr elektronického mýtného na Slovensku. Tam mýtný systém vybudovala a od počátku letoška provozuje společnost SkyToll.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK