Letiště Praha vydává dluhopisy v hodnotě 400 milionů korun

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Letiště Praha vydá dluhopisy v hodnotě 400 milionů korun s možností navýšení až na 1,5 miliardy korun. Jde o třetí emisi v rámci dluhopisového programu. Dluhopisy jsou splatné v roce 2013. Oznámení se objevilo v aktuálním vydání Obchodního věstníku.

Nová emise navazuje na dvouleté dluhopisy v objemu 800 milionů korun vydané počátkem roku a na desetileté dluhopisy v hodnotě 250 milionů korun, které letiště vydalo v červnu. Dluhopisy nejsou určeny k obchodování na trzích, banka - tentokrát ČSOB - je bude nabízet vybraným klientům.

Podle mluvčí podniku Michaely Lagronové chce letiště peníze využít na financování rozvojových programů, včetně výstavby druhé ranveje. Záměr na stavbu dráhy nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí v procesu EIA.

Společnost v příštích deseti letech může vydat dluhopisy až za 15 miliard korun. Podle Lagronové je letiště stabilní firmou, která se těší důvěře bank, takže úroky jsou nízké. "Díky tomu pro nás dluhopisy představují výhodný způsob financování," řekla mluvčí. Zájem o letištní dluhopisy prý převyšuje nabídku.

Hospodaření Letiště Ruzyně je dlouhodobě v kladných číslech. Letos firma očekává zisk před zdaněním zhruba na úrovni miliardy, což je stejné jako loni a odpovídá plánům z počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK