Turecký soud obnovil zákaz fungování videoportálu YouTube

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 3. listopadu (ČTK) - Soud v Turecku obnovil zákaz fungování internetového videoportálu YouTube, který patří americké společnosti Google. Stalo se tak jen několik dnů poté, co byl zákaz po 30 měsících zrušen. Spor turecké vlády s provozovateli YouTube tak pokračuje, protože odmítli ze svých stránek odstranit obsah, který je v Turecku považován za protizákonný.

Turecká vláda blokuje portál od května 2008. Tehdy podle ní video zveřejněné uživateli na YouTube uráželo zakladatele moderního Turecka Mustafu Kemala Atatürka.

Soud v Ankaře v sobotu zrušil zákaz fungování YouTube, který vyvolal kritiku restriktivních internetových zákonů Turecka, když nejmenovaná firma se sídlem v Německu na žádost tureckých úřadů problematické video stáhla. Použila přitom automatický systém chránící materiál s autorskými právy. YouTube ale později video obnovil s tím, že autorské právo uživatelů neporušuje.

Jiný ankarský soud pak pozdě v úterý nařídil obnovení zákazu YouTube, tentokrát kvůli tajně nahranému videu, na němž je údajně bývalý předseda politické opozice v choulostivé situaci. Soud o svém rozhodnutí vyrozuměl turecký telekomunikační úřad.

Představitelé úřadu nebyli podle agentury Reuters k zastižení a společnost Google uvedla, že zprávy prověřuje. Turečtí návštěvníci stránek YouTube nicméně zákaz obcházejí využitím zástupných internetových stránek.

Ochránci lidských práv a mediální asociace dlouhou dobu naléhají, aby Turecko jako kandidát na členství v Evropské unii pozměnilo své zákony regulující internet. Turecko ale namítá, že jsou dětská pornografie, urážky Atatürka či výzvy k sebevraždám dostatečným důvodem k zablokování webových stránek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK