Asociace dřevařů napadla u antimonpolního úřadu lesnické tendry

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. listopadu (ČTK) - Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) napadla u antimonopolního úřadu tendry na lesnické práce, které pro příští rok vypsaly Lesy ČR v hodnotě asi 2,6 miliardy korun. Úřad vyzvala, aby tendr zrušil, vydal předběžné opatření a narovnal údajné diskriminační podmínky v oblasti prodeje státního dříví. AČMD to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření ÚOHS ČTK zjišťuje.

Podle asociace jsou zvýhodněny velké těžebně-zpracovatelské firmy oproti pilám, které se nezabývají těžební a pěstební činností. "Vedení Lesů ČR a ministr (zemědělství Ivan) Fuksa se rozhodli šibalsky prodávat státní dříví jen těm, kteří ho kácí a zároveň patří mezi největší firmy v zemi," uvedl prezident AČMD Zdeněk Valný.

Asociaci vadí sloučení soutěže na nákup služeb se soutěží na prodej dříví. Netransparetní je údajně také způsob prodeje, kdy vlastnické právo dříví přechází ze státu na těžební firmu. AČMD dále vadí snížení počtu územních jednotek z 257 na 108. Redukce počtu územních jednotek a podmínky tendru mají nahrávat právě velkým firmám.

Podle Valného asociace na podmínky tendru pravidelně upozorňovala. Obrátila se i na premiéra Nečase. "Vyhovuje-li vládě, že například drtivou většinu lesních prací i dříví v Jeseníkách ovládne firma ze západních Čech či z Prahy nebo že výsledky tendru přináší riziko ideálního kartelového prostředí, chápu, proč s námi ministr Fuksa ani premiér nejedná," uvedl Valný.

Jednoroční tendry na práce a prodej dřeva ve státních lesích v roce 2011 se v současné době vyhodnocují. Do soutěží o kontrakty na 108 územních jednotkách se přihlásilo 67 lesnických firem. Hodnota soutěžených prací je asi 2,6 miliardy korun.

Hlavním kritériem pro výběr vítězů má být nabídnutá cena. Vítězné firmy budou v lesích dělat těžbu a pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty budou muset nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem. Podle týdeníku Ekonom nejúspěšnější firmou v tendrech byla společnost České dřevařské závody, která získala třetinu ze 108 jednotek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK