Senát odmítl zavedení daně EU k záchraně krachujících bank

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Senát dnes podpořil negativní postoj vlády k plánu Evropské komise na zavedení peněžních odvodů do zvláštních fondů s cílem získat peníze na případnou záchranu krachujících finančních ústavů. Podle senátorů by to znevýhodnilo evropské bankovní odvětví proti světové konkurenci, banky by náklady na odvody převedly na své klienty.

"Nevidíme v současné době důvod zatěžovat bankovní sektor dalším břemenem, které by se jenom promítlo do úrovně klientů," uvedl dnes jménem vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (za TOP 09). Připomněl, že Česko si na červnovém summitu EU vyjednalo výjimku, která jej má od chystaných odvodů osvobodit.

Evropská komise před měsícem oznámila, že navrhne příští rok v létě zavedení bankovní daně, která má pokrýt náklady na případnou záchranu krachujících finančních ústavů v unii. Českou výjimku ovšem ve svém plánu nezmínila. Senát jí tak tuto výjimku ve svém rozhodnutí připomněl.

Komise očekává, že zavedení speciální daně, která by se odvíjela od zisků finančních ústavů, by ročně mohlo vynést zhruba 25 miliard eur, tedy více než 600 miliard korun. Banky by přitom měly zaplatit zhruba pět procent ze svých zisků.

Senátoři chtějí, aby se debatu o problémových bankách "nesoustředila jenom na ustavování nových fondů a uvalování nových odvodů a daní, ale aby měla by za cíl především omezování morálního hazardu finančních institucí".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK