Ceny ropy díky zásobám v USA dál rostly, WTI na 85 USD

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes díky údajům o vývoji ropných zásob ve Spojených státech pokračovaly v růstu a americká lehká ropa WTI se přechodně dostala až na 85 dolarů za barel. Ropný trh se však hlavně zaměřuje na chystané oznámení americké centrální banky (Fed) o uvolnění měnové politiky.

Americká WTI vystoupila až na 85,04 dolaru za barel a v 16:00 hodin SEČ byla se ziskem tři čtvrtě dolaru na zhruba 84,65 USD. V úterý uzavřela newyorské obchodování na 83,90 dolaru, nejvyšším závěru od 3. května. Severomořská ropa Brent odpoledne zpevnila o více než 80 centů na 86,25 USD za barel.

Podle dnešních údajů vládního Úřadu pro energetické informace sice zásoby ropy na americkém trhu vzrostly více, než se čekalo, zásoby benzinu však kvůli nižší výrobě rafinerií výrazně klesly. Pokles zásob benzinu a dalších ropných produktů ceny ropy ovlivnil více než vývoj zásob ropy.

Všechny trhy nyní čekají, s čím dnes po dvoudenním zasedání přijde měnový výbor Fedu a kolik nových peněz v příštích měsících do ekonomiky nalije. Analytici však upozorňují, že průměrně očekávaný rozsah opatření je už v cenách započítán, takže zde existuje velký prostor pro zklamání.

"Je možné, že ceny po oznámení Fedu klesnou, pokud to nebude opravdu velký plán (nákupů vládních dluhopisů), protože laťka očekávání je hodně vysoko," řekl agentuře Reuters ropný analytik Commerzbank Carsten Fritsch. "Může to být typický případ 'kupuj na spekulacích a prodávej na faktech'," řekl Christophe Barret z Credit Agricole. "Je velmi možné, že nastane výprodej a pokles cen," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 86,25 85,41 New York - Nymex WTI prosinec 84,66 82,95

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK