Domácí prodej amerických automobilek v říjnu stoupl

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. listopadu (ČTK) - Prodej největší americké automobilky General Motors na domácím trhu v říjnu meziročně stoupl o 3,5 procenta. Ještě výraznější nárůst zaznamenali domácí konkurenti Ford Motor a Chrysler. Ford zvýšil v USA prodej o více než 19 procent a Chrysler dokonce o 37 procent.

Údaje o říjnovém prodeji v USA postupně zveřejňují také další automobilky. Prodej největšího evropského výrobce automobilů Volkswagen na americkém trhu například stoupl o 18 procent. Nárůst již ohlásily i další zahraniční automobilky, například Honda či Hyundai.

Celkový prodej automobilů v USA se loni v důsledku hospodářské a finanční krize propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. Letos se podle agentury Reuters očekává nárůst prodeje na zhruba 11,5 milionu vozů.

"Spotřebitelská důvěra se nyní stabilizuje a spotřebitelé začínají věřit, že máme nejhorší za sebou," uvedl viceprezident GM pro prodej v USA Don Johnson. Dodal, že ekonomika vykazuje "známky stabilního oživení", což by podle něj mělo být dobrou známkou pro automobilový průmysl.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Většinový podíl v GM loni převzala americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu automobilky. GM nyní připravuje primární nabídku akcií, v jejímž rámci by měl podíl vlády klesnout pod 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK