OECD zhoršila odhad růstu ekonomiky členských zemí pro příští rok

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. listopadu (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila odhad růstu ekonomiky svých členských zemí pro příští rok na dvě až 2,5 procenta z dříve předpokládaných 2,8 procenta. Vyplývá to podle agentury AP z dnešní zprávy OECD, která sdružuje 33 nejrozvinutějších ekonomik světa.

Odhad hospodářského růstu členských zemí pro letošní rok OECD upravila na rozmezí od 2,5 do tří procent. V předchozí červnové prognóze počítala s růstem o 2,7 procenta.

OECD varovala, že světová hospodářská krize přivedla "veřejné rozpočty a dluhy na neudržitelné úrovně". Upozornila rovněž, že Evropská centrální banka a americká centrální banka (Fed) by vzhledem ke slabému hospodářskému růstu měly počkat s normalizací úrokových sazeb minimálně do roku 2012.

Organizace zveřejnila svou zprávu před zasedáním skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20, které se uskuteční příští týden v Jižní Koreji.

OECD vznikla v roce 1961 jako nástupkyně Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci, která měla za úkol dohlížet a řídit poválečnou hospodářskou obnovu ve světě. Od jejího založení do organizace postupně vstoupilo 33 zemí, včetně ČR a Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK