Fed podpoří ekonomiku USA nákupy dluhopisů za 600 miliard USD

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. listopadu (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) povzbudí slábnoucí oživování největší ekonomiky světa z recese minulých dvou let rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů. Výbor pro měnovou politiku Fedu dnes po dvoudenním zasedání rozhodl, že do konce prvního pololetí příštího roku nakoupí na finančním trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč). Cílem opatření je dál snížit dlouhodobé úrokové sazby, tím rozhýbat půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.

Fed bude kupovat dluhopisy ministerstva financí s delšími dobami splatnosti tempem zhruba 75 miliard dolarů měsíčně, vyhradil si však, že tempo i rozsah nákupů bude pravidelně revidovat. Newyorská pobočka Fedu, která bude za nákupy zodpovědná, by tak do konce druhého čtvrtletí 2011 měla nakoupit dluhopisy až za 900 miliard dolarů, protože už v létě Fed oznámil plán omezených nákupů dluhopisů za příjmy ze splacených hypoték v jeho držení.

Fed v prohlášení po schůzce ekonomiku v jejím současném stavu označil za "pomalou" a sdělil, že zaměstnavatelé nadále nejsou ochotni zvyšovat počty zaměstnanců. Inflační ukazatele jsou podle Fedu "poněkud nízké". "Pokrok k cílům (stanoveným pro růst ekonomiky a zaměstnanosti) je neuspokojivě pomalý," uvedl Fed.

Dnešní krok se všeobecně čekal od srpna, kdy jej šéf Fedu Ben Bernanke poprvé signalizoval. Jde o kontroverzní opatření, s nímž mají problémy i někteří protiinflačně zaměření činitelé Fedu. Někteří ekonomové upozorňují, že krátkodobý dopad opatření na ekonomiku nemusí být příliš významný, zatímco dlouhodobější vliv na inflaci může být velmi negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK