GM potvrdila, že chce prodejem akcií získat kolem 13 miliard USD

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. listopadu (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors předložila Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) aktualizovanou dokumentaci k plánované primární nabídce akcií (IPO). Tato dokumentace podle agentury Reuters potvrzuje dřívější informace, že GM chce prodejem akcií získat kolem 13 miliard dolarů (225 miliard Kč).

Firma předpokládá, že prodá 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Měla by tak získat 9,5 až 10,6 miliardy dolarů. Hodlá rovněž prodat preferenční akcie za tři miliardy dolarů. Americká vláda by v rámci IPO měla ztratit většinovou kontrolu nad GM.

Emisní cena akcií GM by měla být podle dřívějších informací zdrojů agentury Reuters stanovena 17. listopadu a o den později by se s akciemi mělo začít obchodovat na burzách v New Yorku a Torontu.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která nyní v GM vlastní podíl 60,8 procenta.

GM dnes rovněž předpověděla, že za třetí čtvrtletí vykáže čistý zisk 1,9 až 2,1 miliardy dolarů (zhruba 33 až 36 miliard Kč). Firma zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření příští týden. Ve druhém čtvrtletí GM vydělala 1,3 miliardy dolarů, což představovalo její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK