Americké akcie po volbách a oznámení Fedu mírně stouply

03.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily dnešní rozkolísané obchodování mírně nad úterními hodnotami a hlavní indexy zaznamenaly nová maxima za více než dva roky. Volby do Kongresu i oznámení americké centrální banky (Fed) o nové stimulaci domácí ekonomiky dopadly zhruba podle očekávání, což trhy pochopily jako impulz k vybírání dosavadních zisků. Nově nabytý optimismus, který obě události na trhy přinesly, však poklesu zabránil a zasloužil se o mírný nárůst.

Dow Jonesův index, který je nejsledovanějším ukazatelem newyorské burzy, v závěru stoupl o 0,24 procenta na 11.215,13 bodu a postoupil na novou nejvyšší úroveň od září 2008. Index mimoburzovního trhu Nasdaq posílil o 0,27 procenta na 2540,27 bodu, což bylo maximum od předloňského června.

Fed oznámil, že podpoří ekonomiku novým kolem "kvantitativního uvolňování" v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. Na ně chce do konce prvního pololetí příštího roku vydat 600 miliard dolarů a měsíčně v průměru 75 miliard. To je celkově sice o něco vyšší suma, než se v průměru čekalo, měsíční tempo je však naopak o něco nižší. Cílem kroku je podpořit slábnoucí ekonomické oživení v USA snížením dlouhodobých úrokových sazeb, které bude stimulovat poptávku po úvěrech.

Republikáni nad demokraty ve volbách drtivě zvítězili ve Sněmovně reprezentantů a ovládnutí Senátu jim těsně uniklo. Rozdělený Kongres je podle analytiků pro akcie tradičně dobrý, protože znemožňuje přijímat radikálnější návrhy regulace podnikání a přináší tím do budoucna jistotu menšího zasahování politiky.

"Republikánské vítězství a kvantitativní uvolňování jsou pro trh pozitivní, nepřekvapuje však, že jsme po těchto zprávách prodávali," řekl k nejednoznačnému vývoji na trhu Alec Young z firmy S&P Equity Research. Podle něj nadále přetrvává trend růstu, který nastartoval Fed v srpnu, když signalizoval záměr podpořit ekonomiku dalším pumpováním peněz.

Výrazné kolísání bez větší výsledné změny bylo charakteristické i pro dnešní devizový trh. Dolar zprvu podpořily překvapivě příznivé údaje z amerického trhu práce a všeobecně očekávaný výsledek voleb do Kongresu. Po oznámení Fedu se kolísání prudce zrychlilo a dolar nejprve k euru spadl na 1,42 USD, pak se ale vrátil zpět.

Dolar k euru byl ke konci newyorského obchodování na 1,4050 USD, zhruba na úrovni úterního závěru. Vůči jenu však zpevnil o 0,9 procenta na 81,36 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn zůstal beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK