Dnes bude jednat rada ČNB, sazby zůstanou zřejmě beze změny

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení měnové politiky a zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Analytici oslovení ČTK se shodují, že bankéři ponechají úrokové sazby beze změny. Růst sazeb ekonomové očekávají většinou až od druhého čtvrtletí příštího roku s postupným nárůstem inflace.

Naposledy ČNB snížila úrokové sazby na počátku května. Na posledním měnovém zasedání 23. září bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,75 procenta.

Centrální banka dnes také zveřejní novou prognózu ekonomického vývoje.

"Domníváme se, že klíčová úroková sazba ČNB je na svém dně a zůstane na úrovni 0,75 procenta během zbytku letošního roku. Obecně stále platí, že pro centrální bankéře je současná úroveň sazeb dlouhodobě neudržitelná, nicméně prozatím je nastavení sazeb v pořádku," uvedl analytik Komerční Banky Jiří Škop.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB s největší pravděpodobností ponechá v listopadu své sazby beze změny. Zároveň podle něj zlepší svůj výhled na HDP pro letošní rok a pravděpodobně i pro 2011. To nedávno naznačil i guvernér ČNB Miroslav Singer. Nyní odhaduje ČNB růst ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta a v příštím roce na 1,8 procenta.

Dnešního jednání ČNB se zúčastní šest ze sedmi členů rady. Jednání nebude přítomen člen rady a vrchní ředitel Kamil Janáček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK