Ceny ropy stouply na šestiměsíční maxima kvůli slabšímu dolaru

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 4. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes vyšplhaly na nová šestiměsíční maxima. Reagovaly tak na pokles dolaru, který byl důsledkem rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o dalším uvolňování měnové politiky ve Spojených státech.

Cena americké lehké ropy kolem 6:00 SEČ stoupla o 68 centů na 85,37 dolaru za barel. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od 4. května. Severomořská ropa Brent zdražila o 67 centů na 87,05 dolaru, což rovněž představuje šestiměsíční maximum.

Fed ve středu oznámil, že podpoří americkou ekonomiku novým kolem "kvantitativního uvolňování" v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. Na ně chce do konce prvního pololetí příštího roku vydat 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč).

Očekávání dalších opatření Fedu na podporu americké ekonomiky přispělo k růstu cen ropy již v minulém měsíci. "Po zasedání Fedu bude trend slabosti dolaru pokračovat, takže ropa může stále směřovat vzhůru," uvedl analytik Ken Hasegawa z japonské makléřské společnosti Newedge. "Některé ekonomické ukazatele v poslední době vykazují dobrá čísla a zásoby ropy se navíc snižují. To je rovněž dobrý faktor pro nákup (ropy)," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 87,05 86,38 New York - Nymex WTI prosinec 85,37 84,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK