Kanadská vláda zablokovala nabídku BHP Billiton na koupi Potash

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa/Sydney 4. listopadu (ČTK) - Kanadská vláda zablokovala nabídku australské těžařské skupiny BHP Billiton na převzetí největšího světového výrobce umělých hnojiv Potash Corp. Zabránila tím zřejmě definitivně transakci za 39 miliard dolarů (682 miliard Kč), která se mohla stát největší firemní akvizicí v letošním roce.

Kanadský ministr průmyslu Tony Clement sdělil, že s navrhovaným převzetím není spokojen, protože nebude pro Kanadu znamenat čistý přínos.

BHP má 30 dní na odvolání a předložení pozměněného návrhu, šance jsou však podle pozorovatelů minimální, protože vláda a BHP řadu týdnů o podobě nabídky jednaly. Nabídku BHP již dříve rezolutně odmítla vláda provincie Saskatchewan, což federální vládu dostalo pod silný politický tlak.

Kanadské vlády, zejména nynější konzervativní kabinet Stephena Harpera, jsou známy ctěním volného trhu a k blokování koupí domácích firem přistupují jen velmi zřídka. Podle zákona o investicích z roku 1985 vlády v Kanadě prozkoumaly dosud 1637 návrhů zahraničních akvizic domácích firem a zablokovaly jen jeden, a to převzetí největšího výrobce satelitů a kosmické techniky Macdonald, Dettwiler and Associates.

BHP Billiton podal nabídku na Potash letos v srpnu, vedení kanadské firmy však nabídku odmítlo jako nedostatečnou. BHP chtěl transakcí získat pod kontrolu obrovské zdroje potaše a vydělat na očekávaném růstu poptávky po hnojivech v Číně a Indii.

Potaš čili uhličitan draselný je přední surovinou k výrobě umělých hnojiv a kanadská firma má v Saskatchewanu k dispozici více než polovinu jejích světových zásob. Potash Corp. se na světovém trhu s touto surovinou podílí 25 procenty.

Odmítnutí nabídky je další velkou ranou pro šéfa BHP Mariuse Klopperse. Tomu se již nezdařil předloňský plán obřího převzetí konkurenční skupiny Rio Tinto za 120 miliard dolarů. Letos navíc selhal i plán společného podniku s Rio Tinto v sektoru produkce železné rudy.

BHP Biliton uvedl, že je rozhodnutím Kanady zklamán. Sdělil však, že bude s ministerstvem průmyslu dál spolupracovat a prozkoumá své další možnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK